Titlu: | Cultura alimentare e lessico in Sicilia. Alcune schede storico-etimologiche |
Autor: | Raffaella Padalino |
Publicația: | Analele Universității de Vest din Timișoara. Seria Științe Filologice, XLI, p. 199 |
p-ISSN: | 1224-967X |
Editura: | Editura Universității de Vest |
Locul: | Timișoara |
Anul: | 2003 |
Rezumat: | Lucrarea de față, care constituie parte integrantă dintr-o teză de doctorat, se încadrează în proiectul AGAM (Atlante Generale dell’Alimentazione Mediterranea), îndrumat de domnul Profesor Domenico Silvestri de la Institutul Oriental din Napoli. La baza proiectului stă interesul pentru Wörter und Sachen din cultura alimentară mediteraneană. Prima etapă a proiectului este consacrată cerealelor şi produselor derivate, ținând cont de faptul că cerealele stau chiar la baza alimentației civilizațiilor din Mediterana. Plecând de la cuvintele din lexicul alimentar, cercetarea are scopul de a investiga cultura mediteraneană printr-un parcurs nu numai lingvistic, ci şi istoric-cultural şi antropologic. Cu privire la istoria culturală din Sicilia, în acest articol este vorba, în particular, despre câmpul lexical referitor la cereale, făină şi produse derivate. Fiecare cuvânt este studiat fie din punctul de vedere lingvistic–etimologic, fie din perspectivă istorică şi etnolingvistică. De fapt, obiectul de studiu al acestei lucrări, alături de documentarea lexicografică, de distribuția geografică a cuvântului şi de studiul etimologic, este istoria cuvîntului şi implicațiile socioculturale ale obiceiurilor alimentare. |
Limba: | română |
Linkuri: | ![]() ![]() |
Citări la această publicație: 0
Referințe în această publicație: 0
Lista citărilor/referințelor nu cuprinde decît texte prezente în baza de date, nefiind deci exhaustivă.
Pentru trimiterea de texte, semnalarea oricăror greșeli, și eventualul refuz ca „Diacronia” să facă publice textele, vă rugăm să folosiți adresa de email [Please enable javascript to view.].
Prima pagină:
