Baza de date „Diacronia” (BDD)
Titlu:

Încercare de descriere a unei clase de verbe care realizează procese de tip acţiune: verbe cu un actant subiect [abl], cu un [abs] încorporat în structura verbului şi cu un [loc alativ] implicit

Autor:
Publicația: Analele Universității „Ovidius” din Constanța. Seria Filologie, XIV, p. 79-92
p-ISSN:1223-7248
Editura:Ovidius University Press
Locul:Constanța
Anul:
Rezumat:Je me suis proposé de présenter une classe de verbes spècifique par ses traits sémantiques et syntaxiques. Il s’agit de verbes qui supossent dans la structure de surface un seul actant obligatoire-le sujet qui du point de vue argumental est un Ablatif (source). En même temps, il y a un argument Absolutif (le produit de la source) qui est incorporé dans la structure verbale et un Locatif Allatif implicite rarement récupérable dans la structure de surface. La grande majorité des verbes, 110 sur 113 peuvent représenter, en contexte-type, seulement procès de type activité par suite de traits processuels actualisés. Le résultat de notre recherche pourrait être utile dans la Didactique du roumain langue etrangère pour fixer les structures de base élémentaires de la langue roumaine.
Limba: română
Linkuri:  

Citări la această publicație: 0

Referințe în această publicație: 3

43Gabriela Pană DindeleganSintaxa limbii române
Partea I: Sintaxa grupului verbal
Tipografia Universității din București; Editura Aula1976; 1999
15Emanuel VasiliuElemente de teorie semantică a limbilor naturaleEditura Academiei1970
3Valeria Guțu RomaloÎn problema clasificării verbelor. Încercare de clasificare sintagmaticăSCL, XIV (1), 291963

Lista citărilor/referințelor nu cuprinde decît texte prezente în baza de date, nefiind deci exhaustivă.
Pentru trimiterea de texte, semnalarea oricăror greșeli, și eventualul refuz ca „Diacronia” să facă publice textele, vă rugăm să folosiți adresa de email [Please enable javascript to view.].

Prima pagină: