Baza de date „Diacronia” (BDD)
Titlu:

Nume de preparate culinare autohtone în perspectiva globalizării (interpretări onomastice şi socioculturale)

Autor:
Publicația: The Proceedings of the “European Integration - Between Tradition and Modernity” Congress, 5, p. 431-443
p-ISSN:1844-2048
Editura:Editura Universităţii „Petru Maior”
Locul:Tîrgu-Mureş
Anul:
Rezumat:This study deals with the analysis of various names of Romanian dishes (which shall be called gastronyms) from an onomastic, but also sociocultural point of view. The field of gastronomy is not at all immune to the process of globalisation, which has various effects on all levels of society. As regards the autochthonous names that the corpus includes, there are many cases in which the designating noun phrase of the dish contains a relational adjective that points directly at the origin of the recipe (Supă croată [‘Croatian soup’], Cartofi franţuzeşti [‘French baked potatoes’], Sos olandez [‘Dutch dressing’]) or in which the name is a loan from a different language (adapted to various degrees to the Romanian language): Mousse au chocolat, Pizza Margherita, Lebervuşt.
Cuvinte-cheie:gastronomic terminology, onomasiological perspective, metaphorisation, culinary identity, globalisation
Limba: română
Linkuri:  

Citări la această publicație: 6

Referințe în această publicație: 4

2Mihaela Munteanu SisermanDialogue culturel entre le français et le roumain concernant le domaine gastronomiqueAUA, 13 (2), 4512012html
23Michel BallardNumele proprii în traducereEditura Universității de Vest2011
4Florica DimitrescuElemente recente italiene în lexicul gastronomic românescDinamica, 6012008
75Eugeniu CoșeriuLingvistica integralăEditura Fundației Culturale Române1996

Lista citărilor/referințelor nu cuprinde decît texte prezente în baza de date, nefiind deci exhaustivă.
Pentru trimiterea de texte, semnalarea oricăror greșeli, și eventualul refuz ca „Diacronia” să facă publice textele, vă rugăm să folosiți adresa de email [Please enable javascript to view.].

Prima pagină: